arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
de-mooie-voedselmachine-1

De mooie voedselmachine

De mooie voedselmachine – charme van je darmen

 

Meisjes poepen niet, en als ze al poepen dan zijn het bloemetjes… Toch? Mocht je nog in dit sprookje geloven, dan moet je je vooral niet wagen aan het boek De mooie voedselmachine – de charme van je darmen. Dit boek van de Duitse studente Geneeskunde Giulia Enders (24) is anders dan alle andere boeken over een gezond leven. In eerste instantie lijkt het boek wel weer de nieuwste hype op gezondheidsgebied, maar als je even verder leest blijkt het tegendeel waar.

De mooie voedselmachine is een makkelijk te lezen, grappig en informatief boek over de spijsvertering en alles wat daarbij komt kijken. Poep dus. Het vernieuwende aan dit boek is, is dat alles wetenschappelijk onderbouwd is en op een medische, maar vooral erg toegankelijke manier is beschreven.

In plaats van met een beschuldigende vinger te wijzen, krijg je duidelijk uitgelegd welke invloed voedsel op je darmen heeft, maar bijvoorbeeld ook hoe glutenintolerantie ontstaat en hoe het komt dat sommige mensen lactose-intolerant zijn.

de-mooie-voedselmachine-2

Giulia Enders

Giulia beschrijft in haar boek alles over je darmen en het verteringsproces van je mond tot aan de endeldarm. En dat allemaal zonder dat het vies wordt. Oké, misschien een klein beetje dan, want in het boek wordt over poepen gepraat alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dat is het natuurlijk ook, maar het blijft ietwat gek openlijk over scheten en verschillende soorten poep te praten.

In de mooie voedselmachine wordt precies uitgelegd wat er gebeurt met het voedsel dat je binnenkrijgt, hoe het wordt verteerd, wat er waar in je darmen gebeurt en waarom gezond eten zo belangrijk is. Er wordt duidelijk beschreven waarom goede olijfolie zo belangrijk is voor je lijf, maar ook waarom je beter in boter of kokosolie kan bakken dan in olie. Ook lees je over het effect van suiker op je lichaam en waar die snoepaanvallen toch vandaan komen.

de-mooie-voedselmachine-3

Recensie – de mooie voedselmachine

En wist je dat je darmen flink wat invloed uitoefenen op je hersenen? En dus ook op hoe je je voelt? Naarmate je verder gevorderd bent in het boek en je volledig gewend bent aan de hoeveelheid poep, kom je nog meer te weten over het prikkelbare darmsyndroom, maar ook over verschillende soorten parasieten die je kunt krijgen na het eten van rauw vlees. Daarnaast komen ook de bacteriën in je darmen aan bod. En hoe zit het nu eigenlijk echt met antibiotica, prebiotica en probiotica?

Misschien moet je het niet lezen op een nuchtere maag, maar het boek is echt een aanrader. Ideaal leesvoer voor op het toilet. De mooie voedselmachine is voor 17,95 euro verkrijgbaar via deze link bij bol.com.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram