arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
complete-onzin-huidfabels

Complete onzin? 5 huidfabels ontkracht!

De blauwe pot Nivea is net zo goed voor je huid als vitamine A-zuurcrème. Het is trouwens ook echt niet nodig om in de winter elke dag een zonnebrandcrème te gebruiken. Complete onzin! Of toch niet? En zo zijn er wel meer zaken die je naar het rijk der fabelen kunt verwijzen:

1. No pain, no gain

Wie mooi moet zijn, moet pijn lijden. Toch? Voor sommige producten (vitamine A-zuurcrème) geldt dat ze in de beginfase bijwerkingen kunnen hebben, maar als je week in week uit met een rood hoofd over straat loopt, zou je je moeten afvragen of wel de juiste crème gebruikt.

Een geïrriteerde huid (rode vlekken, schilfers en een droge huid) betekent niet automatisch dat de ingrediënten van een crème hun werk goed doen. In tegenstelling zelfs: een prikkelend en brandend gevoel duidt vaak op irritatie en/of een verstoorde huidbarrière.

Twijfel je of het om bijwerkingen gaat, of dat je huid een crème echt niet kan verdragen, dan is het de beste optie om tijdelijk te stoppen en je huid even helemaal tot rust te laten komen, om daarna het gebruik weer rustig op te bouwen. Nog rustiger dan je al deed.

2. Heel veel water drinken is goed voor je huid

Duik nu niet meteen de koelkast in om een glas cola in te schenken, maar het drinken van liters water water staat niet meteen garant voor een stralende huid. Daar is helaas meer voor nodig.

De omloopsnelheid van water is dusdanig hoog dat het effect op je huid minimaal is. Met een kleine kanttekening; als je te weinig water drinkt, dan zie je dit wel terug aan je huid. Bij alle natuurlijke processen in je huid is water nodig. Drink je te weinig dan kun je er donder op zeggen dat je binnen de kortste keren een grauwe, doffe teint mag verwelkomen.

Saai, maar waar: een gezonde levensstijl is en blijft de sleutelrol tot succes.

3. Je mag je dagcrème niet in de badkamer bewaren.

Voor de meeste huidverzorgingsproducten geldt dat ze uitvoerig zijn getest en zo samengesteld dat ze hitte en kou weten te doorstaan. Dat betekent dat ze het ook wel kunnen overleven in jouw badkamer. Dat neemt niet weg dat het niet de beste plek is om je dagcrème te bewaren. Om ervoor te zorgen dat jouw dagcrème geen broedplaats voor bacteriën wordt, is het wel belangrijk om hem zo min mogelijk bloot te stellen aan zon, zuurstof en water.

Net als het dopje van je tandpasta, geldt voor je dagcrème wel dat je hem moet dichtdoen. De werking van de ingrediënten loopt namelijk wel terug zodra je hem niet goed afsluit. Je kunt je überhaupt afvragen of je wel een dagcrème in een potje moet kopen, maar mocht je onverhoopt toch een exemplaar in je badkamer hebben staan, ga er dan niet met je vinger in roeren. Er bevinden zich namelijk niet alleen bacteriën in je badkamer zelf, maar ook op je vingers waarmee je je crème gaat smeren.

Een ode aan de tubes en luchtdichte pompsystemen.

4. Een dure crème is beter dan een goedkope crème.

Verwacht niet ineens wonderen van een crème als er een prijskaartje van 1000 euro aan hangt. Het wil ook niet meteen zeggen dat hij slecht is, maar vaak vind je in de prijs ook een gedeelte van de (luxe) verpakking terug, het budget voor een groots opgezette reclamecampagne en marktonderzoek.

Het zijn uiteindelijk de ingrediënten die bepalen of jouw crème wel of geen resultaat geeft. Prijsvergelijking (en in dit geval ingrediëntvergelijking) is vaak wel degelijk de moeite waard. In de drogist, parfumerie of apotheek vind je vaak goedkopere alternatieven die minstens even goed zijn.

5. Natuurlijke huidproducten zijn beter

De vermelding: zonder parabenen, 100% biologisch en natuurlijke plantenextracten betekent niet ineens dat de crème niet voor een allergische reactie kan zorgen. Zowel stoffen uit de natuur als stoffen uit het laboratorium kunnen veilig of onveilig zijn. Soms zijn natuurlijke stoffen juist giftig en is de nagemaakte chemische versie juist beter voor je. En dringen ze dieper door in je huid.

Voor de meeste cosmetische producten geldt dat ze uitvoerig getest zijn, en is het een kwestie van proberen om te zien hoe jouw huid erop reageert.

O, en nog een laatste opmerking: meer is ook niet altijd beter. Vooral als je een gevoelige huid hebt, is het juist beter om het aantal producten tot een minimum te beperken. Keep it simple, weet je nog? Ingrediënten met elkaar mengen (ook al zijn ze nog zo natuurlijk!) maakt de kans op een allergische reactie alleen maar groter.

Furrow op Instagram