arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Broodtrommel Fiene

COLUMN: Mijn bizarre ochtendritueel

Mijn leven mag er op papier dan heel glamorous uitzien, stiekem ben ik heel burgerlijk. Ik roep wel eens gekscherend: ik slaap, werk, eet en sport. Meer is het niet, maar eerlijk gezegd word ik er heel blij van.

Als moeder van 3 kinderen en een leven in het openbaar (het komt geregeld voor dat ik midden op straat uitleg over botox en fillers geef of dat ik word aangesproken over mijn borstvergroting) zijn er weinig momenten dat ik echt alleen ben.

Ik ben een ochtendmens in hart en nieren en je kan me niet gelukkiger maken dan ’s ochtends vroeg als het huis nog slaapt (en de rest van Amsterdam!) me de vaatwasser uit te laten ruimen, in mijn eentje te ontbijten en de broodtrommels voor mijn kinderen klaar te maken. Voor de beeldvorming: ik doe dit dus niet in een kittig negligé en op hoge hakken, maar in huispak met hoge staart, want (ook belangrijk voor het totale plaatje) dit ritueel vindt namelijk elke ochtend rond 05.30 uur plaats.


Ochtendritueel

Ritueel: een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde en welbepaalde plaats. Ze worden gekenmerkt door de nadruk op vorm (de exacte uitvoering van de handeling is belangrijk, herhaling en symbolisme).

In principe is er ook niemand die iets merkt van mijn ietwat bizarre ochtendritueel: ik heb geen wekker nodig om zo vroeg wakker te worden en ben er inmiddels meester in geworden om zonder geluid de keuken op te ruimen.

Eerlijk gezegd zitten er alleen maar voordelen aan en heb ik er vaak al een halve dag op zitten als de rest van mijn gezin wakker wordt: de was is gedaan, schooltassen staan klaar en het komt ook regelmatig voor dat mijn hele mailbox bijgewerkt is en zelfs al 10 kilometer hardgelopen heb.

Het komt ongeveer twee keer per jaar voor dat ik me verslaap, maar dan is ook gelijk het hele huis in rep en roer. Rust en reinheid maken plaats voor chaos en paniek: een ontplofte keuken, een wachtrij voor de douche, onvolledige broodtrommels en ik bloedchagrijnig, omdat ik niet ‘mijn ding’ heb kunnen doen.

Dus mocht je toevallig morgenochtend wakker worden om 05.30 uur, denk dan even aan mij: ik ben volop aan het genieten.

Furrow op Instagram