arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Kutfysio

COLUMN: Kutfysio

Voordat je verder leest even een kleine waarschuwing: deze column is eigenlijk alleen geschikt voor vrouwen. En eigenlijk wil ik het nog meer specificeren: alleen voor moeders. Natuurlijk mag je verder lezen als je niet tot deze categorie behoort, maar alleen op eigen risico. Dus voor alle mannelijke lezers geldt dat je niet achteraf kan klagen en zeggen dat ik je niet gewaarschuwd hebt.

Bootcamp

Zondagochtend 11.00 uur is een soort heilig moment in de week: bootcamp. Even helemaal niks (behalve sporten!) en is mijn enige zorg tijdens dat uur hoe ik in hemelsnaam die sambal van tien kilo 15 keer opgetild krijg. En dat in combinatie met 50 push ups, 25 squats, 100 sit ups en 25 burpees.
In principe is er niks aan de hand, maar zodra er touwtje springen aan bovenstaand rijtje wordt toegevoegd kijken de moeders in de groep elkaar altijd even kort aan, om zich vervolgens richting het toilet te begeven. Want, touwtje springen betekent van tevoren plassen.

In je broek plassen van het lachen

Na één of meerdere zwangerschappen weet je namelijk ineens waar het spreekwoord 'in je broek plassen van het lachen' vandaan komt. En lachen kun je trouwens ook vervangen voor niezen, hoesten, rennen, tillen, bukken, traplopen én touwtje springen.

Nu leg ik me neer bij het feit dat mijn lichaam na de zwangerschap (ietwat) veranderd is en zelfs de striae op mijn billen heb ik geaccepteerd, maar ik weigerde om op mijn 25ste incontinent door het leven te gaan. En dus zat er niks anders op dan naar de huisarts te gaan.

Research op het internet leerde me namelijk dat je met behulp van een simpele ingreep van dit gênante probleem verlost kon worden en vanaf dat moment weer gewoon zorgeloos kon touwtje springen. In gedachten stond ik al met één voet in de operatiekamer, maar helaas dacht mijn huisarts daar heel anders over. "Ik verwijs je door naar een bekkenbodemspecialist."

Kutfysio

In plaats van een afspraak met het ziekenhuis, kwam ik terecht in een wereld van inspannings-, aandrang-, functionele en reflexincontinentie. Vanzelfsprekend was ik in het begin ietwat terughoudend met het delen van deze wekelijkse activiteit, maar na verloop van tijd keek ik zelfs reikhalzend uit naar mijn bezoek aan de 'kutfysio'.

Nadat bekkembodemspecialiste Karin me duidelijk had gemaakt dat het doen van de oefeningen me niet alleen van mijn probleem zou verlossen, maar dat het trainen van mijn bekkenbodemspieren ook positief zou zijn voor mijn seksleven, maakte mijn opstand ineens plaats voor enthousiasme. En naast mijn buikspieroefeningen in de sportschool, trainde ik vanaf dat moment elke avond voor het slapengaan keurig mijn bekkenbodemspieren.

Tien jaar later kan ik zeggen dat ik inmiddels zonder zorgen (en zonder operatie!) kan touwtje springen. Misschien zelfs wel zonder van tevoren te plassen. En terwijl de overige vrouwen van de bootcamples elkaar elke week weer veelbetekenend aankijken, kijk ik eigenwijs terug en roep ik: kutfysio.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram