arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Chrono-aging

Heb jij je weleens afgevraagd hoe het komt dat jouw antirimpelcrème niet doet wat hij belooft ondanks dat je er elke dag trouw lagen van op je gezicht smeert? De reden hiervoor is chrono-aging. De oorzaak van jouw rimpels is namelijk niet alleen aan de buitenkant te vinden.

chrono-aging-dagcreme

Chrono-aging heeft alles te maken met tijd en geeft het proces aan dat aan de binnenkant van je gezicht gebeurt naarmate je ouder wordt (lees: volumeverlies). Tegen chrono-aging kun je weinig doen, behalve hopen dat je gezegend bent met ‘goede genen’. Want deze chrono-aging is namelijk wel de oorzaak van de meeste opvallende rimpels.

Juist door het verschil te zien tussen photo- en chrono-aging kun je namelijk al bij de oorzaak beginnen met het bestrijden van rimpels.

Chrono-aging is verantwoordelijke voor:

  • – diepe rimpels zoals neus-lippenplooi, marionettenlijn en wallen
  • – volumeverlies
  • – huidverslapping

Photo-aging is verantwoordelijk voor:

  • – fijne lijntjes en oppervlakkige rimpels
  • – pigmentvlekken
  • – droge huid
  • – verminderde elasticiteit
chrono-aging-3

Zo is je neus-lippenplooi vaak het gevolg van volumeverlies en ook je marionettenlijn ontstaat doordat je aan de binnenkant vetweefsel verliest. En daar kan zelfs de allerbeste antirimpelcrème niet tegenop.

Toch is het nu niet de bedoeling dat je ineens alle antirimpelcrèmes in de prullenbak gooit en voortaan alleen chrono-aging de schuld geeft van jouw hangende wangen. Je kunt deze 2 begrippen namelijk niet helemaal los van elkaar zien. Photo-aging zorgt er bijvoorbeeld wel voor dat het proces van chrono-aging wordt versneld. 

Zo kan het zijn dat je gezegend bent met geweldige genen, maar wil het niet gelijk zeggen dat je dus ook zonder gevolgen de hele dag onbeschermd in de zon kan zitten. Dan kun je er namelijk nog steeds donder op zeggen dat de rimpels binnen de kortste keren in je gezicht springen. En ook andersom is het geval: door trouw een goede gezichts- en zonnebrandcrème te gebruiken kun je een hoop toekomstige rimpels voorkomen.

chrono-aging-2

Het voordeel is dat er aan alle vormen van aging iets te doen is. Zo zijn de gevolgen van photo-aging te bestrijden met een antirimpelcrème, chemische peeling of laser en die van chrono-aging weer met botox en fillers.

Wat merk jij van chrono-aging?

Furrow op Instagram