arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
rokerslijntjes

5 fabels over rokerslijntjes

Niet roken, nooit meer uit een rietje drinken én vooral niet te hartstochtelijk kussen. O, en zelfs getuite lippen op een foto zijn vanaf nu verboden in de strijd tegen rokerslijntjes. Over het ontstaan (en het verminderen!) van rokerslijntjes gaan de wildste verhalen rond, de 5 fabels over rokerslijntjes:

Zodra je stopt met roken, verminderen je rokerslijntjes

Roken versnelt het verouderingsproces en is één van de oorzaken van van rokerslijntjes, maar dat betekent niet dat als je de sigaretten in de prullenbak hebt gegooid, eventuele rokerslijntjes dan ook verdwijnen. Esthetisch arts Stephan Marks: "Daar is helaas iets meer (geweld) voor nodig."

"Roken vermindert de bloedtoevoer naar de huid en zodra je stopt zie je vaak al binnen een aantal dagen dat je weer meer kleur in je gezicht krijgt, maar bestaande rimpels worden er (helaas) niet minder op. Om dat te bereiken, zul je toch echt maatregelen moeten treffen."

Rokerslijntjes kun je wegsmeren

Met behulp van vitamine A-zuur, een crème met retinol of een peeling kun je rokerslijntjes verminderen, maar je kunt ze op deze manier nooit helemaal laten verdwijnen. "Je kunt beginnende kraaienpootjes vaak nog wel wegsmeren met vitamine A-zuurcrème, maar voor de verticale liplijntjes is echt meer nodig. Met smeren alleen kom je er niet."

Rokerslijntjes zijn namelijk één van de meest hardnekkige rimpels. "Ze zitten vaak diep en ontwikkelen zich naarmate je ouder wordt. Daarnaast is de kringspier rondom de mond zo sterk dat ze door beweging ook onderhouden worden. De hele dag praten en lachen draagt alleen maar bij aan dat proces."

Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen vitamine A-zuurcrème of retinol rond je mond hoeft te gebruiken. "Ter voorbereiding op een laserbehandeling heeft het zeker nut om te gebruiken, maar als stand-alone kun je er eerlijk gezegd weinig van verwachten."

Alleen als je rookt, krijg je last van rokerslijntjes

Zelfs als je nog nooit een sigaret aangeraakt hebt, kan het zijn dat je geconfronteerd wordt met rokerslijntjes. "Roken is maar één van de oorzaken, maar de genetische component speelt net zo goed een rol."
Het is wel een feit dat roken het verouderingsproces versnelt. "In combinatie met het veelvuldig tuiten van de lippen, is de kans op rokerslijntjes natuurlijk wel groter als je rookt. Maar het blijft ook echt een kwestie van aanleg. Als je moeder rokerslijntjes heeft én je rookt, dan kun je er helemaal donder op zeggen dat jij ze ook krijgt."

Maar ook de zon speelt een rol in de ontwikkeling van rokerslijntjes. "De dunne huid op je bovenlip is extra gevoelig voor de zon en hiermee ook voor een versnelde afbraak van collageen en elastine. Ook het feit dat je je lippen niet altijd even goed beschermt tegen de zon speelt een grote rol in het ontstaan van rokerslijntjes."

Een filler is de beste behandeling voor rokerslijntjes

Wil je rokerslijntjes verminderen dan zijn er verschillende behandelingen waar je uit kunt kiezen: "Laser, een chemische peeling, botox en een hyaluronzuurfiller behoren allemaal tot de mogelijkheden."

Toch wordt een (hyaluronzuur)filler wel veel gebruikt om de fijne lijntjes op je bovenlip te verminderen: "Maar niet altijd met de gewenste resultaten. Je hebt vaak veel filler nodig om de rokerslijntjes helemaal op te vullen, waardoor de kans op een onnatuurlijk effect groot is."

Je kunt er wel voor kiezen om je liprandje op te vullen. "Rokerslijntjes lopen vaak door tot in je bovenlip. Door het lijntje van je lippen te accentueren met fillers, zorg je voor een vermindering van rokerslijntjes zonder je lippen op te vullen. Maar het moet gezegd worden: hoe goed je filler ook is, het resultaat zal altijd minder zijn dan met een laser."

Zelfs botox behoort tot de mogelijkheden. "Wel beperkt, want botox rond de mond is en blijft altijd een risico. Je kunt ook de spier rondom je mond nooit compleet uitschakelen, al was het alleen maar om ervoor te zorgen dat je nog gewoon kan praten of een kop koffie kan drinken."

Je kunt rokerslijntjes niet voorkomen

Zelfs als je rookt, is het nog niet de bedoeling dat je bij de pakken neer gaat zitten. "Voorkomen is altijd beter dan genezen. Misschien overbodig om te zeggen, maar als je nog rookt, is stoppen met roken natuurlijk de eerste stap om nieuwe rokerslijntjes te voorkomen."

Daarnaast kun je sowieso heel veel doen om nieuwe rokerslijntjes te voorkomen. "Met behulp van een laserbehandeling, vitamine A-zuurcrème, botox en een goede zonnebrandcrème kun je ervoor zorgen dat je nieuwe rokerslijntjes jaren uitstelt."

Furrow op Instagram