arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Paulina Moes

Het gezicht van: Paulina Moes

In 'Het gezicht van' vertellen vrouwen alles over hun huid, hoe hun dagelijkse huidverzorgingsritueel eruitziet, hun favoriete crèmes en geven ze uiteindelijk ook een cijfer aan hun gezicht. Deze week: Paulina Moes.

Paulina is 54 jaar en werkzaam als eigenaresse van Skins Institute.

Merk je dat je ouder wordt?

"Nee, eerlijk gezegd niet. Natuurlijk zie ik wel aan mezelf dat ik ouder word, maar om te zeggen dat ik er iets van merk: nee. Ik heb de menopauze ook redelijk ongemerkt doorlopen. Ik heb heus wel opvliegers gehad en nog steeds heb ik er 's nachts weleens last van, maar het is allemaal niet zo erg. Ik moet er wel bij zeggen dat ik sinds mijn 48ste bio-identieke hormonen slik om de vrije val van oestrogenen tegen te gaan, dus ik vermoed dat dat het ook wat heeft afgevlakt."

"De overgang ligt tegenwoordig vooraan in ieders mond en wordt in mijn ogen ook regelmatig als excuus gebruikt. Ouder worden en gesetteld zijn betekent niet dat je je minder hoeft te verzorgen of dat je het ineens kan laten gaan. Vroeger hoorde je er niks over, maar nu wordt ineens alles aan de overgang opgehangen. Het is natuurlijk ook makkelijk om je erachter te verschuilen. Dingen veranderen, maar dat gebeurt ook in je puberteit en het betekent toch niet dat je ineens een heel ander mens wordt?"

We weten nog steeds niet precies wat botox uiteindelijk met je doet. We leven tegenwoordig allemaal zo gezond, maar spuiten toch bewust gif in ons lijf.

"Ik ervaar het dan ook niet als een nadeel, ik vind het zelfs een zegen dat ik niet meer ongesteld word. Ik heb geen kinderen, dus ik moet wel toegeven dat het gek is dat je niet meer vruchtbaar bent, omdat je daar als vrouw op één of andere manier toch je hele leven mee bezig bent."


Botox

"Ik ben niet tegen botox, mits het je mooier maakt. Alles wat je kunt gebruiken om je mooier te maken, daar ben ik voorstander van. Helaas is dat met botox in mijn gezicht niet het geval. Zodra ik botox gebruik, gaan mijn wenkbrauwen hangen. Ik krijg meteen een droevige blik en ik voel me dan ook gelijk zo ellendig.
Ik kan niet zeggen dat ik blij ben met de rimpels op mijn voorhoofd, maar ik vind het nu ook weer niet zo'n groot ding. Ik heb alleen niet het gevoel dat ik er mooier van word.
En nog een kleine kanttekening: we weten nog steeds niet precies wat botox uiteindelijk met je doet. We leven tegenwoordig allemaal zo gezond, maar spuiten toch bewust gif in ons lijf."

"Als je nu kijkt naar wat gezond is, leef ik niet heel erg gezond. Ik rook niet, maar ik sport ook niet en dat gezonde eten met superfoods gaat ook aan me voorbij. Ik heb er niks op tegen, maar ben er zelf te lui voor, ik hou dat allemaal niet vol. Ik eet gewoon brood, pasta en aardappelen. Ik hoef ook nergens rekening mee te houden, geen allergieën, dus ik probeer gewoon gevarieerd te eten."


Wat is jouw huidverzorgingsritueel?

"'s Ochtends reinig ik mijn gezicht met lauwwarm water en een washandje. De washand is uit de vergetelheid geraakt, maar hij is ideaal, hij scrubt je huid ook meteen. Daarna gebruik het Medik8 vitamine C-serum dat ik even de tijd geef om in te trekken. Verder heb ik nog een toner die op maat is gemaakt. Dat is een waterachtige substantie met vitamine C, een hoge dosering niaciamide en allerlei plantenextracten. In mijn geval ligt de nadruk op zonbeschadiging en anti-aging met veel nettel en duindoorn."

"Ik heb een non-nano zink foundation van Marie Veronique. Ik probeer er echt rekening mee te houden dat je een crème niet alleen op je huid smeert, maar dat hij ook in je huid trekt en dus ook invloed kan hebben op je gestel."

"'s Avonds reinig ik mijn gezicht altijd met een olie en gebruik ik weer vitamine C, gevolgd door een serum met 1% retinol. Ik zou het liefst nog een hoger percentage gebruiken, maar dat mag helaas in Nederland niet. Soms geef ik mezelf ook nog een peeling of gebruik ik de dermaroller. Niet te veel, want ik denk dat je je huid soms ook gewoon rust moet geven."

Wat is jouw beautyzonde?

"Heel soms haal ik mijn make-up er niet af. Ik voel me dan heel smerig, maar het kan heus geen kwaad voor je huid. Ik denk dat het voor mijn kussensloop misschien wel het meest vervelend is.
En ik ga veel in de zon. Ik smeer me wel goed in en neem de pigmentvlekken ook voor lief, maar heb wel last van actinische keratosen. Ik laat mijn huid regelmatig controleren en als ik last heb van onrustige cellen, dan laat ik ze ook altijd door de dokter wegsnijden. Het weerhoudt me alleen niet om de zon in te gaan."Wat is jouw beautytip?

"Word niet te tuttig en blijf sexy. Soms vind je jezelf lelijk en niet leuk genoeg, maar ga niet bij de pakken neerzitten. Natuurlijk zijn er ook weleens dagen dat ik baal van mezelf, maar ik merk dat mijn omgeving dat totaal niet ziet. Ik zie het alleen zelf. Even je wenkbrauwen kammen, wat kleur in je gezicht aanbrengen. Als je onzeker over jezelf bent, kan een beetje blush echt al wonderen doen."

"O ja, en nog een tip: ik eet van jongs af aan al elke dag een zakje olijven. Volgens mij sinds mijn vijfde. En heel veel haring. Ik denk dat het eten van gezonde vetten er zeker aan heeft bijgedragen hoe mijn huid er nu uitziet."

Welk cijfer geef je aan je huid?

"Gezien mijn leeftijd, geef ik mezelf wel een 8. Ik vind dat ik, ondanks mijn expressieve manier van praten, weinig rimpels heb. Ik heb ook een makkelijke huid: nooit een pukkel en mooie poriën. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik wel tevreden ben."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram