arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Mascha Frische

Het gezicht van: Mascha Frische

In 'Het gezicht van' vertellen vrouwen alles over hun huid, hoe hun dagelijkse huidverzorgingsritueel eruitziet, hun favoriete crèmes en geven ze uiteindelijk ook een cijfer aan hun gezicht. Deze week: Mascha Frische.

Mascha is 41 jaar en werkzaam als psycholoog, healer en coach VVE.

Merk je dat je ouder wordt?

"Het valt mee. Ik zit ook goed in mijn vel. Vooral de laatste vijf jaar voel ik me goed over mezelf. En dat ik ben gaan mediteren, heeft hier zeker aan bijgedragen."

"Ik sta elke ochtend om 06.00 uur op om een uur te mediteren. Ik voel me het best als ik 's ochtends een uur mediteer en dan 's avonds ook nog een korte meditatie doe.
Zeven jaar geleden is mijn vader overleden en toen ben ik begonnen met Kundalini yoga. De meditaties die daarbij horen hebben mij door die moeilijke periode heen geholpen. Na verloop van tijd ben ik het ook thuis gaan doen en heb ik een opleiding tot Sat Nam Rasayan healer gevolgd. Dat is een vorm van healing vanuit de Kundalini yoga."

"Er zijn verschillende soorten meditaties, elk met een ander doel. Er zijn meditaties om je te ontspannen, om te zorgen dat je beter slaapt, maar er zijn ook meditaties voor voorspoed, bij onzekerheid of om je te helpen als je ergens zenuwachtig voor bent. Ik kies de meditatie die op dat moment goed voelt of passend is."

"Ik mediteer elke dag, ook als ik moe ben. Als ik een keer niet mediteer voel ik mij echt anders. Ik kan het niet goed omschrijven en het is lastig uitleggen als je het nog nooit gedaan hebt, maar het is echt een verschil. En het hoeft niet per se een uur, er zijn ook korte meditaties van drie en elf minuten. Zelfs een korte meditatie kan er al voor zorgen dat ik me beter voel. En drie minuten kan je altijd wel vinden."


"Er zijn verschillende soorten meditaties, elk met een ander doel. Het kan zijn om te ontspannen, om te zorgen dat je beter slaapt, maar er zijn ook meditaties voor voorspoed, bij onzekerheid of om je te helpen als je ergens zenuwachtig voor bent. Ik kies de meditatie die op dat moment goed voelt, die in die periode bij me past."

Hoe ziet jouw huidverzorgingsritueel eruit?

"Mijn ochtendritueel is anders dan dat in de avond. Binnen de Kundalini yoga is het gebruikelijk dat je 's ochtends koud doucht. Hiermee geef je je immuunsysteem een boost en zorg je ervoor dat je alert(er) bent. Voordat ik onder het koude water stap, smeer ik me in met amandelolie en na het douchen gebruik ik de gekleurde dagcrème van Image."

"'s Avonds is mijn ritueel iets uitgebreider. Dan douche ik bijvoorbeeld wel warm, was ik mijn haar en gebruik ik ook weleens een masker. Ook de producten zijn anders: ik gebruik een vitamine C-serum van Paula Begoun en een nachtcrème van Perricone."


Zon

"Ik zal nooit 'zonnen', ik zit eigenlijk altijd in de schaduw. Ik voel ook niet de behoefte om in de zon te gaan liggen. Ik hou wel van lezen op het strand, maar dat hoeft van mij niet per se in de zon.
En ik wil voorkomen dat ik pigmentvlekken krijg. Ik merk dat ik daar de laatste jaren gevoeliger voor ben geworden. Ik heb een grote pigmentvlek op mijn rug, maar sowieso merk ik dat ik meer ouderdoms- en pigmentvlekken krijg. Dat is de reden dat ik altijd een factor gebruik. In ieder geval op mijn gezicht, maar meestal smeer ik mijn hele lichaam in."

Wat is jouw beautyzonde?

"Suiker. Dat blijf ik heel lastig vinden om niet te eten. Ik heb echt zo veel behoefte aan suiker op een dag, daar kom ik op één of andere manier niet vanaf. Er is geen dag dat ik alleen maar groente, fruit en rijst eet. Sowieso elke dag iets van een muesli- of havermoutkoek, een brownie, of iets dergelijks. Het moet wel een beetje bodem geven. Of een stuk taart op mijn werk, dat kan ook. Gezond leven betekent voor mij dat ik op mijn voeding let, maar ik ben niet zo neurotisch dat ik dan niets ongezonds eet."

Wat is jouw beautytip?

"Mediteren. Ik denk ook dat het van invloed is op je huid. Je reinigt je hele systeem, dus dat moet toch ook een positief effect op je uiterlijk hebben. Je gaat er in ieder geval van stralen."


"Je moet trouwens wel uitzoeken wat bij je past. Ik heb altijd mindfulness gedaan en ook vaker gemediteerd, maar dat had bijvoorbeeld veel minder effect dan Kundalini yoga. Ik vind het wel belangrijk dat je datgene doet waar je je prettig bij voelt. En je moet er natuurlijk wel open voor staan."

Welk cijfer geef je aan je huid?

"Een 8. Ik zou het misschien wel wat strakker willen en ik stoor me aan mijn frons, maar ik ben misschien wel iets te kritisch. Zelf zie je ook elk plekje. Ik stoor me bijvoorbeeld ook aan een gerstekorrel bij mijn oog. Ik heb een chalazion bij mijn oog laten wegsnijden en dit is ervoor in de plaats gekomen. Dat vind ik ook vervelend. Maar al met al ben ik blij."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram