arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Manous Nelemans

Het gezicht van: Manous Nelemans

In 'Het gezicht van' vertellen vrouwen alles over hun huid, hoe hun dagelijkse huidverzorgingsritueel eruitziet, hun favoriete crèmes en geven ze uiteindelijk ook een cijfer aan hun gezicht. Deze week: Manous Nelemans.

Manous is 54 jaar en werkzaam als visagiste.

Merk je dat je ouder wordt?

"Ik merkte het een aantal jaar geleden, ik kwam mijn bed uit en snapte ineens waar het begrip 'stram' vandaan kwam. Dat is ook het moment dat ik ervoor heb gekozen om te gaan sporten. Voor die tijd was ik ook altijd wel actief; ik heb een staand beroep en beweeg veel, maar toen ben ik ook echt iets gaan doen."

"Ik ben begonnen met suppen. Het leuke van stand up paddling is dat je het zo zwaar kan maken als je zelf wilt. Juist als je wat ouder bent, is deze sport ideaal. Het verstevigt je core en het is lekker buiten. Ik heb ook de behoefte om het steeds vaker te doen, alhoewel ik moet toegeven dat ik een mooi-weer-supper ben. Vroeger moest ik me er soms toe zetten om te gaan, maar nu vind ik het echt superfijn. Op één of andere manier word ik er op een actieve manier heel rustig van."


"Ik ben ook minder stijf. Ik heb nog steeds af en toe bottenpijn en ik merk dat de kou soms invloed heeft op mijn botten, maar dat schijnt onderdeel te zijn van de overgang waar ik nu middenin zit."

Ik heb het gevoel dat rimpels niet meer mogen, terwijl een doorleefd gezicht juist zo mooi is. En we raken op deze manier gewend aan rimpelloze vrouwen van zestig jaar, terwijl de werkelijkheid totaal anders is.

"Er zitten ook voordelen aan ouder worden, ik ben wat relaxter. Ik kan situaties beter inschatten en raak minder snel in paniek. Het komt ook steeds vaker voor dat ik denk: 'f#*@k you, I don't give a shit.' Ik hoef ook niet meer per se door iedereen aardig gevonden te worden en vertrouw feilloos op mijn intuïtie. Voorheen kon ik mijn gevoel nog weleens negeren, maar tegenwoordig luister ik er beter naar. Ik sta trouwens wel heel positief in het leven, het glas is bij mij altijd halfvol. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel benieuwd ben naar wat de tweede helft van mijn leven me gaat brengen."

"Sinds een aantal jaar verf ik mijn haar niet meer. Ik begon me eraan te storen dat ik mijn uitgroei moest bijwerken. Voorheen deed ik het, omdat ik het leuk vond, maar opeens werd het een verplichting. Grijs haar wordt nog steeds geassocieerd met 'oma', dus ik heb wel heel bewust gewacht om het niet meer te verven tot mijn zoon naar de middelbare school ging. Trouwens, tegenwoordig is het ook een trend om grijs haar te hebben. Ik vind het heerlijk, ik kan niet anders zeggen dan dat het een enorme opluchting is.


Hoe ziet jouw huidverzorgingsritueel eruit?

"Ik gebruik het apparaat van Nu Skin. Ik haat alleen het pyramidesysteem dat achter NU Skin zit en als ik de folders zie, gaan mijn stekels al omhoog staan. Alles is veel te perfect, fris, helder en blij. Ik ben dan ook geen ambassadeur, want ik wil de producten niet opdringen."

"Normaal gesproken moet je één ampul per keer gebruiken, maar ik gebruik twee keer per week een halve. En verder is mijn huidverzorging niet zo bijzonder. 's Ochtends en 's avonds reinig ik mijn gezicht, maar dan gebruik ik gewoon goedkope producten. Ik ben niet merkvast en kies gewoon een oogmake-upremover die op dat moment in de aanbieding is. En daarna gebruik ik standaard een tonic en een vette crème."

"Ik ben niet zozeer tegen botox, ik ben er alleen voor mezelf op tegen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik het jammer vind dat tegenwoordig alles gephotoshopt wordt. Ik heb het gevoel dat rimpels niet meer mogen, terwijl een doorleefd gezicht juist zo mooi is. En we raken op deze manier gewend aan rimpelloze vrouwen van zestig jaar, terwijl de werkelijkheid totaal anders is.
Trouwens, al die botoxbehandelingen, weet je hoeveel geld dat kost? Ik kan het niet eens betalen, dus dat maakt de keuze ook een stuk makkelijker."


Wat is jouw beautyzonde?

"Ik heb niet zo veel zondes. Ik ga iets meer in de zon dan goed voor me is, maar ik vind het zo lekker. En ik eet wel gezond, maar ik ben nog steeds van het genieten. Hetzelfde geldt voor snoepen, ik weet dat het niet goed is, maar soms moet het. Ik denk dat mijn lijf het dan gewoon even nodig heeft."

"Ik ben redelijk sober en ben blij met elke uitspatting doe ik doe. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld de hele maand rustig aan te doen, maar dan wel uit eten te gaan. En soms laat ik de boel ook gewoon barsten en ga ik lekker weg. Gewoon een aantal dagen niets plannen en precies datgene doen waar ik zelf zin in heb. Gaan waar ik op dat moment naartoe wil gaan."

Ik vind NU Skin eigenlijk ook een zonde. Ik promoot dat rimpels mooi zijn, dat grijs haar moet mogen, maar ondertussen gebruik ik een apparaat om het tegen te gaan. Maar uiteindelijk ben ik ook maar een vrouw, een mens. Als ik mezelf nu hoor praten, is misschien mijn grootste zonde wel dat ik gewoon iets te streng ben voor mezelf."Wat is jouw beautytip?

"De beste manier om er goed uit te zien, is door vrolijk te zijn. Blij te zijn en precies te doen waar je hart ligt. Ik ben nu aan het wennen en leren om meer naar mijn gevoel te luisteren. Dat is een heel proces, maar als je beslissingen met je hart neemt, word je een blij(er) mens. Ik ben ervan overtuigd dat het op lange termijn voor meer rust en voldoening zorgt en dat je dat dan ook uitstraalt."

Welk cijfer geef je aan je huid?

"Eigenlijk zou ik mijn huid een onvoldoende moeten geven. In vergelijking met leeftijdsgenoten heb ik een slappe huid, pigmentvlekken en relatief veel rimpels. Maar als ik in de spiegel kijk, ben ik eigenlijk wel tevreden. Het is mijn huid en ik ben er blij mee. Ik geef mezelf wel een 8."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram