arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Felicia Smits

Het gezicht van: Felicia Smits

In 'Het gezicht van' vertellen vrouwen alles over hun huid, hoe hun dagelijkse huidverzorgingsritueel eruitziet, hun favoriete crèmes en geven ze uiteindelijk ook een cijfer aan hun gezicht. Deze week: Felicia Smits.

Felicia is 34 jaar en werkzaam als plastisch chirurg bij de Velthuis kliniek in Amsterdam.

Merk je dat je ouder wordt?

"Ja, op zich wel. Ik zie het voornamelijk aan mijn huid. Als ik een periode even iets minder sport, of even de teugels laat vieren, dan zie ik dat meteen. Vroeger had ik daar toch echt minder last van. Als ik nu terugkom van vakantie en een aantal weken niks heb gedaan, dan zie ik dat er echt weer iets moet gebeuren. Misschien heeft het met mijn beroep te maken, dat ik er meer op gefocust ben, maar mijn huid wordt echt slapper."

"Het heeft ook wel wat om ouder te worden. Het hoeft toch ook niet allemaal zo fantastisch strak te blijven? Het klinkt misschien cliché, maar je krijgt wat meer karakter. In je gezicht, maar ook qua ervaring. Ik vind het leuk dat je mijn persoonlijkheid terugziet in mijn gezicht. Ik maak me wel enigszins bezorgd om de trend dat je tegenwoordig niet meer kan zien of iemand 35, 40 of 50 jaar is. Het is toch vervelend als je dat niet kan inschatten? En uiteindelijk verraden je hals, handen en je armen toch wel hoe oud je bent..."

Ik reinig mijn gezicht alleen met water. Geen face wash, geen scrub, geen tonic, niks. Ik hou heel erg van puur natuur en gebruik geen zeep als het niet nodig is.

Nachtdiensten

"Sinds ik weer een normaal leven heb, heb ik het sporten weer opgepakt. In het ziekenhuis draaide ik vaak nachtdiensten en dat breekt je echt op hoor. Ik was er in die periode conditioneel zo slecht aan toe. En je zag het ook aan mijn huid.
Nu sport ik weer gemiddeld vier keer per week. Niks geks, gewoon ouderwets naar de sportschool. Drie keer krachttraining en één keer per week cardio. En veel traplopen, ik ga nooit met de lift."

"Ik ga niet mee met die sporttrends; geen Body Tec (fitness met elektroden) en ik spring ook niet in een ijsbad. Ik geloof gewoon in de ouderwetse manier van sporten en kan daar ook uren research naar doen. Precies uitzoeken welke manier van trainen het beste is voor je lichaam."

Hoe ziet jouw huidverzorgingsritueel eruit?

"Ik gebruik heel weinig huidverzorgingsproducten, alleen Chanel Hydramax en twee keer per week vitamine A-zuurcrème. (Lachend:) Op advies van de dokter."

"Ik reinig mijn gezicht alleen met water. Geen face wash, geen scrub, geen tonic, niks. Ik hou heel erg van puur natuur en gebruik geen zeep als het niet nodig is. Al die producten tasten je huidbarrière ook aan, dus ik probeer het zo veel mogelijk te vermijden. Ik was mijn haar ook niet met shampoo. Dat is best moeilijk, want het is de shampoo die de handeling, het wassen van je haar, juist lekker maakt."

Stop met vergelijken. Kijk naar wie jij bent, in plaats van je te meten met een ander. Het is moeilijk, want op een borrel of verjaardag scannen we elkaar meteen van top tot teen. Ik denk alleen dat we er geen leukere mensen van worden.

"Ik moest wel echt afkicken. Vroeger stond mijn hele badkamer vol met crèmes. Ik had echt een enorme voorraad, de Douglas was er niks bij. Ik heb alles opgemaakt en gewoon niks meer gekocht. Sindsdien was ik me gewoon met water, niets meer en niets minder. Het maakt echt geen verschil, het is niet anders dan met zeep. Mijn gezicht is niet minder schoon, mijn haar is niet minder vet, het maakt helemaal niks uit."

"Het is niet zo dat ik helemaal niks meer gebruik. Ik gebruik gewoon deodorant en een geurtje vind ik ook wel lekker. En dus ook gewoon een dagcrème voor het toedienen van vocht. Daar hou ik wel van: vocht, vocht, vocht."

Wat is jouw beautyzonde?

"Cola Zero. Extreem veel Cola Zero, ik drink zeker een liter per dag. Het is wel 'een ding', en is ook zeker een punt van discussie. Het staat haaks op mijn principes en druist tegen mijn natuurlijke levensstijl in, maar ik vind het zo lekker.
Het is gewoon een ordinaire verslaving, maar ik functioneer er wel beter door. Ik kan me beter concentreren, ben alerter en voel me kwieker. Na een dag op de OK drink ik standaard een glas Cola Zero. Dan is het maar slecht, ik vind het heerlijk."


"En kauwgom. Ik heb het niet eens door, maar ik kan ongemerkt zo een heel pakje leegeten. Ik ben een enorme kauwgom-addict.
Ik compenseer mijn slechte gewoontes trouwens ruimschoots, want verder leef ik zo gezond. Het is eigenlijk best raar, want het zijn twee dingen die totaal niet bij mijn manier van leven passen."

Wat is jouw tip?

"Stop met vergelijken. Kijk naar wie jij bent, in plaats van je te meten met een ander. Het is moeilijk, want op een borrel of verjaardag scannen we elkaar meteen van top tot teen. Ik denk alleen dat we er geen leukere mensen van worden.
Social media spelen natuurlijk ook een belangrijke rol.
We willen tegenwoordig allemaal dezelfde kleding, hetzelfde kapsel en hetzelfde gezicht. Alleen gaan we daardoor ook steeds meer op elkaar lijken. Het is lastig om af te leren, want je doet het bijna onbewust."

Welk cijfer geef je aan je huid?

"Ik heb volgens mij wel een goede huid. Ik geef mezelf wel een 8. Ik heb tot nu toe niks te klagen, maar ik heb geen idee of ik er over vijf jaar ook zo over denk.
En ik ben ook heel trots op de kuiltjes in mijn wangen. In Brazilië creëren ze lachkuiltjes en tijdens mijn bezoek aan Amerika werd me ook regelmatig gevraagd bij welke plastisch chirurg ik geweest was, maar die van mij zijn puur natuur."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram