arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Sulfaten huid

Basiscursus: Sulfaten schadelijk voor je huid?

De reden dat jouw cleanser zo lekker schuimt, maar ook de reden dat je gezicht na afloop trekkerig aanvoelt: sulfaten. Silke van der Laan, EmerginC: "Een saai, maar belangrijk onderwerp."

Je vindt sulfaten in shampoos, douchegels, handzeep en in gezichtsreinigers. "Sulfaten zijn zeer krachtige, maar tegelijkertijd ook agressieve reinigers. Ze zijn zeer effectief in het verwijderen van vuil- en make-upresten, omdat ze vuil- en vetdeeltjes kunnen oplossen in water. De reden dat je ze veelvuldig tegenkomt, is dat ze na afloop zorgen voor een schoon en fris gevoel. En ze zijn ook nog eens heel erg goedkoop. Veel voor weinig. "

Het gebruik van sulfaten staat tegenwoordig dan ook steeds meer ter discussie. "Sulfaten zijn zeer goed in datgene wat ze moeten doen: schoonmaken. Alleen gaat dit vaak wel ten koste van je natuurlijke lipiden (oliën), waardoor je huid moeilijker in staat is om de vochtbalans op peil te houden."

Om het gemis van sulfaten te compenseren komt het ook regelmatig voor dat fabrikanten alcohol of zeep aan hun producten toevoegen om hetzelfde verfrissende effect te bereiken.

Sulfaatvrij

Met een droge en/of geïrriteerde huid tot gevolg: "Making the skin feel one size too light.." En dan komen de sulfaatvrije shampoos en cleansers van pas. "In deze producten zijn de agressieve sulfaten verwijderd, waardoor ze een minder uitdrogend effect hebben."

Hou er wel rekening mee dat sulfaatvrije producten niet schuimen: "Omdat de sulfaten verwijderd zijn, hebben ze ook een andere textuur. Dat kan even wennen zijn."

Als een reiniger, douchegel of shampoo sulfaatvrij is, betekent dat trouwens niet dat het per definitie beter is. "Om het gemis van sulfaten te compenseren komt het ook regelmatig voor dat fabrikanten alcohol of zeep aan hun producten toevoegen om hetzelfde verfrissende effect te bereiken."

Plantaardige sulfaten

Je zou dan ook kunnen overwegen om voor plantaardige sulfaten te kiezen: "Even reclame maken voor mijn eigen merk, want bij EmerginC hebben we er bewust voor gekozen om met sodium coco-sulfaten (SCS) te werken. Even ingewikkeld: de niet-geïsoleerde vetzuren uit kokosolie vormen de basis van onze cleaners. Ze verwijderen nog steeds zeer goed vuil, olie en make-upresten, maar dan op een milde en natuurlijke manier."
En de molecuulstructuur van sodium coco-sulfaten is groter, waardoor ze niet in je huid kunnen doordringen. "Ze hebben geen invloed op je natuurlijke vochtbalans en hiermee verminder je het risico op huidirritatie. Wel de lusten, niet de lasten. En vanzelfsprekend ook zonder zeep en alcohol."

Furrow op Instagram