arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Plan Nederland

COLUMN: 'Mijn kop-in-het-zand-stop'-methode

Amsterdam staat bekend als één van de meest gevaarlijke steden van Nederland. Denk aan drugsoverlast, geweld, inbraken, vandalisme en georganiseerde misdaad. Nu is Watergraafsmeer een dorp an sich en kun je het bijna geen Amsterdam noemen, maar met 3 opgroeiende kinderen, heb ik heus wel eens overwogen om de stad te verlaten. Het dreigende gevaar van een eventuele aanslag zoals in Brussel en Parijs negeer ik trouwens voor het gemak ook maar even.

'Mijn-kop-in-het-zand-stop’-methode

Ik moet bekennen dat ik sowieso erg van de ‘mijn-kop-in-het-zand-stop’-methode ben. Zodra er reclames voorbijkomen van mishandelde dieren, zap ik het liefst meteen weg en een vliegtuigongeluk waarvan ik weet dat er kinderen in het spel zijn, vind ik ook lastig om mee om te gaan.

Daarnaast heb ik de regel dat ik op Furrow eigenlijk geen aandacht besteed aan wereldnieuws. Behalve dat het nogal lastig is om een link te vinden tussen het leed van de vluchtelingen en het bestrijden van rimpels, vind ik het gewoon niet helemaal op mijn website passen.

Misschien heeft het te maken met het feit dat er kinderen in het spel zijn, of dat één van de campagnes van Plan Nederland ‘Don't look away’ heet, maar soms raakt iets me zo, dat ik eigenlijk vind dat ik mijn ogen er niet voor kan én mag sluiten. En dat geldt ook voor deze video.

Plan Nederland wil met deze video aandacht vragen voor seksueel misbruik van kinderen. Geschat wordt dat er elk jaar 1,8 miljoen kinderen slachtoffer worden van seksuele uitbuiting, ofwel seksueel misbruik van een kind door een volwassene voor commerciële doeleinden. Het merendeel daarvan is meisje. Ze moeten werken in disco’s, massagesalons, bordelen, privéhuizen of op straat. Door de groei van toerisme naar verre bestemmingen en het toenemende gebruik van internet, neemt ook het aantal kinderen in de seksindustrie toe.

Plan Nederland

Plan Nederland voert samen met anderen, waaronder het ministerie, kinderrechtenorganisaties en partners in de reisindustrie sinds 2010 campagne tegen sekstoerisme. Daarnaast heeft Plan een aantal programma’s opgezet om uitbuiting van kinderhandel tegen te gaan. En niet geheel onverdienstelijk.
Zo is er het project Missing Child Alert in India, Nepal en Bangladesh, waarbij met behulp van een alarmeringssysteem kinderen beter kunnen worden beschermd tegen kinderhandel en uitbuiting.

Down to Zero is een samenwerkingsverband met de organisaties Terre des Hommes, Defence for Children/ECPAT, Free a Girl en Icco om zo kindprostitutie uit te bannen in 19 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

En dan is er nog Don’t Look Away waarbij verschillende organisaties in samenwerking met Plan Nederland toeristen wil len aansporen om vermoedens van kindersekstoerisme te melden.

SMS MEISJE naar 4333

In plaats van de andere kant op te kijken en het probleem te negeren, gebruik ik mijn persoonlijke column om een oproep te doen. Om ervoor te zorgen dat Plan Nederland haar werk kan blijven doen, vraag ik je om de video te bekijken en daarna een SMS te sturen met MEISJE naar 4333 (zie ook einde van de video).
Hiermee doe je een eenmalige donatie van 3 euro, en steun je Plan Nederland in haar strijd tegen seksueel misbruik. Kijk je met me mee?

Furrow op Instagram