arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
blaasontsteking-voorkomen-2

Hoe kan ik een blaasontsteking voorkomen?

Blaasontsteking voorkomen

Pijn bij het plassen, geen pijn bij het plassen, koorts, geen koorts en ook niet iedereen heeft last van zeurende buikpijn. Ondanks dat de verschijnselen enorm verschillend zijn en niet iedereen dezelfde symptomen heeft, is de kans groot dat als je net iets vaker moet plassen dan normaal het woord ‘blaasontsteking’ door je hoofd schiet. Willem van Kesteren, incontinentieverpleegkundige: “Een urineweginfectie (blaasontsteking) is één van de meest voorkomende ontstekingen bij vrouwen.”

Een lage weerstand, wisselende seksuele contacten of niet goed (uit)plassen kunnen natuurlijk de oorzaak van jouw blaasontsteking zijn, maar waarschijnlijker is dat de E-coli bacterie regelmatig voorkomende boosdoener is. “Anatomische veranderingen in het bekken zorgen er namelijk voor dat je sneller last krijgt van een blaasontsteking.” 

Door één of meerdere zwangerschappen, overgewicht en/of verzwakte bekkenbodemspieren kan het zijn dat je sphincter (afsluitspier van de blaas) van de blaas verslapt is: “Je blaas wordt niet meer zo goed afgesloten als je blaashals niet meer zo strak is. Hierdoor kan het zijn dat je tegelijkertijd last hebt van urineverlies.”

blaasontsteking-voorkomen-1

Blaasontsteking

Van voor naar achter afvegen, zorgen ervoor dat de E-coli bacterie vrij baan heeft. “Je moet je voorstellen dat als het allemaal niet zo goed meer afgesloten is, bacteriën van buiten makkelijk naar binnen kunnen.” Want ook als je geen last hebt van urineverlies kan je (regelmatig) geconfronteerd worden met een blaasontsteking. “Het klinkt misschien gek, maar de ouderwetse bidet was helemaal zo gek nog niet. Je gebruikt waarschijnlijk standaard wc-papier, maar spoelen met water, vochtige doekjes of zelfs een washand zijn een betere optie.”

Een fles water op het toilet lijkt misschien niet heel gangbaar, maar het is juist heel natuurlijk om je te wassen als je naar het toilet bent geweest. “Met een fles water creëer je hetzelfde effect als een bidet. Je spoelt van voren naar achter en kun je voorkomen dat op deze manier dat bacteriën in je blaas terecht komen.”

Als je eenmaal een blaasontsteking hebt, hoef je trouwens niet meteen naar de huisarts te rennen. Willem: “Antibiotica is niet altijd de beste oplossing. Dit medicijn is in het verleden te snel en te vaak voorgeschreven, waardoor de ongevoeligheid voor antibiotica ook flink is toegenomen. Dit heeft tot gevolg dat een blaasontsteking ook steeds moeilijker te zal bestrijden zijn.”

Blaasontsteking voorkomen met vitamine C

Vooral als je gevoelig bent voor een blaasontsteking kun je met behulp van vitamine C en cranberry-tabletten voorkomen dat je er weer last krijgt: “Veel water drinken, ongeveer 2-3 liter per dag en twee keer per dag 500 mg vitamine C. Het is vooral belangrijk om ’s avonds veel vitamine C te slikken, omdat de urine die je ’s nachts produceert langer in je blaas blijft dan overdag. Op deze manier zorg je voor langer voor een zuur milieu en voorkom je (en vermindert) je blaasontsteking.”

Voor meer informatie over het voorkomen van een blaasontsteking met vitamine C kun je terecht op de website van Roter.

Furrow op Instagram