Rimpels bovenlip: rokersrimpels


Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest
Rimpels op je bovenlip

Rimpels bovenlip: rokersrimpels

De fronsrimpel is een irritante rimpel, maar de rimpels op je bovenlip kunnen er ook wat van en zijn wat mij betreft eigenlijk net zo vervelend. Ik heb in ieder geval ‘één rokersrimpel’ (zo worden de rimpels op je bovenlip ook wel genoemd), maar als ik met een vergrootglas mijn bovenlip ga bestuderen, zie ik dat er nog veel meer rimpeltjes in aanmaak zijn. En laten nou die rimpels op je bovenlip extreem moeilijk te behandelen zijn. Ik vind namelijk dat als je de rimpels om je mond laat behandelen met fillers, dat het er meteen zo onnatuurlijk uitziet. Ik vroeg injectable-expert Rogier Meulenaar naar deze rokersrimpels en wat er in hemelsnaam tegen te doen is.

Wat zijn rokersrimpels?

Met rokersrimpels worden de rimpels rond de mond bedoeld die zich gedurende het ouder worden ontwikkelen. Deze rimpels worden rokersrimpels genoemd, omdat veel rokers bij het roken de lippen tuiten. Dit lippen tuiten is één van de redenen dat bij rokers deze rimpels sneller ontstaan.

Maar niet alleen mensen die roken hebben last van rokersrimpels. Ook als je niet rookt, krijg je deze kleine rimpeltjes. Hoe kan dat als je niet rookt, er toch rokersrimpels ontstaan?

Door het bewegen van de mond ontwikkelen zich in de loop der jaren steeds meer kleine rimpels. Vooral het tuiten van de lippen zorgt ervoor dat de periorale rimpels (zoals deze rimpels ook wel worden genoemd) verschijnen. Maar ook het volume van de lippen wordt met het verstrijken van de jaren steeds dunner. Je kunt huid vergelijken met een leeggelopen ballon, daar zitten ook allemaal rimpels in. Sowieso de algemene veroudering van de huid: ook de verschillende lagen van de huid worden als je ouder wordt steeds dunner. Dit dunner worden gaat eveneens gepaard met een verminderde elasticiteit van de huid.

Rimpels op je bovenlip-2

Rimpels bovenlip: rokersrimpels

Zoals gezegd gaat bij rokers onder invloed van de verhoogde beweging van de mondspieren (deze mondspieren worden ook wel de m. orbicularis oris genoemd) en doordat roken ook de huid laat verouderen dit proces sneller. Hierdoor kan het zijn dat rokers deze rimpels wel sneller krijgen.

Wat kun tegen rimpels op je bovenlip doen?

Je kunt rokersrimpels goed behandelen met een laser, een peeling, maar ook microdermabrasie is een goede behandeling voor deze kleine rimpels. Eigenlijk is het belangrijk bij dit soort rimpels om een behandeling te vinden die de huid prikkelt om meer bindweefsel te produceren. Door een toename van dit bindweefsel wordt de huid wat strakker. Deze strategie kan zeer effectief zijn bij het laten verminderen van de rimpels rond de mond. Je moet er echter wel rekening houden dat de huid gemiddeld 1-2 weken nodig heeft om te herstellen van de behandeling met een laser of peeling. 

De snelste en meest effectieve manier is om met hyaluronzuren deze rimpels te behandelen. Je kan dan een filler in de lipcontourlijn spuiten, waarmee je de lippen wat voller laat worden. Daarna behandel je dan de rimpels die overblijven rond de mond met directe injectie van hyaluronzuren. Veel mensen hebben geen behoefte eraan om de lippen wat voller te laten worden. Bij deze groep behandel ik dan elke rimpel afzonderlijk met een hyaluronzuur zoals Teosyal of Restylane. 

Nu snap ik waarom er op mijn bovenlip zoveel kleine rokersrimpels zitten, want ik ben een fan van eten, praten en kussen. Oeps.

Heb jij last van rokersrimpels?

Beoordeel dit artikel

14 Reacties

 1. Rokersrimpels heb ik gelukkig (nog) niet.
  Maar ik heb wel, hoe noem je dat, de rimpels op de zijkant van mijn mond. Ze noemen het “marionette-lines”.
  En ik ben bang dat daar alleen injectables helpt. Ik probeer toch trouw weg te smeren met crèmepjes, maar ja…
  Ik heb ook 1,5 week geleden dermaPen behandeling gedaan. Nog steeds is het rood rondom de rimpels. Zal ik nog schrijven het echte resultaat over paar weken.

  1. My favorite, de DermaPen! Heel benieuwd naar het resultaat bij jou. De diepte van mijn fronsrimpel is door de pen gehalveerd. Heb wel meerdere behandelingen gehad…

  2. Linchy, hoe is jouw behandeling met de dermapen uiteindelijk bevallen? Resultaat? Jouw huid lang rood gebleven? Schijnt effectief te zijn tegen rimpels en helpt huid meer collageen aan te maken.

 2. Gelukkig vallen mijn rokersrimpels mee tot nu toe, die langs de zijkant van mond zoals Linchy beschrijft yep, die zitten er hoor, komt door al het lachen dat ik doe :-) Ik doe 1x in de 8 weken een micro dermabrasie en daarmee hoop ik de boel onder controle te houden hahaha.

 3. Nou ik denk dat ik toch gewoon blijf tuiten die lippen, ziet er zo leuk uit. Vullen van de lippen, denk dat ik dat wel zou doen als ik wat ouder ben, heb mooie volle lippen dus dat is wel belangrijk. Wel gek idee dat we dat allemaal kunnen tegenwoordig. Mijn lach rimpels zijn wat dieper aan het worden over de laatste paar jaar, maar ach ik lach ook veel. Tja, als ik iets zou laten doen is het inderdaad rond de mond en de lippen. Wat interessant allemaal.

 4. Nog geen last van rokersrimpels en ik rook ook niet….
  Maar ik ben nieuwsgierig of je nog steeds rookt, Maaike?! Ik heb altijd begrepen dat roken niet bevorderlijk is voor het behoud van een jonge huid.

   1. Mooi zo! Ben zelf fel anti-rook en drugs, maar heb van dichtbij gezien hoe moeilijk het voor sommigen kan zijn om van die nare verslavingen af te komen…

 5. Ik las op internet ergens een tip van een schoonheiddeskundige, dat men geen fillers en botox hoeft te laten spuiten, maar gezichtgymmastiek kan veel doen voor minder zichtbaar van je rimpels, en zelfs verdwijnen van rimpels!
  Dus wat heel goed werkt is mondgymmastiek, sluit je lippen om je tanden, lach heel breed, terwijl je jou lippen om je tanden houd, en hierna maak je een O met je mond, dus zeg je OOOOOO.
  herhaal 30 x per dag, nou ik heb gemerkt bij een paar dagen dit te hebben gedaan, zijn de rimpels minder zichtbaar geworden boven mijn mond!

 6. PS!

  dus bij het maken van OOOO moeten de lippen om de tanden zitten , was ik vergeten bij te vermelden, ik doe dit al 3 dagen en merk echt resultaat!

  succes allemaal! ( op internet vind je genoeg gezichtgymastiek tips tegen rimepls waar dan ook, maar deze werkt goed vind ik zelf dus voor je bovenlip rimpeltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>