Rimpels bovenlip: rokersrimpels


Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest
Rimpels op je bovenlip

Rimpels bovenlip: rokersrimpels

De fronsrimpel is een irritante rimpel, maar de rimpels op je bovenlip kunnen er ook wat van en zijn wat mij betreft eigenlijk net zo vervelend. Ik heb in ieder geval ‘één rokersrimpel’ (zo worden de rimpels op je bovenlip ook wel genoemd), maar als ik met een vergrootglas mijn bovenlip ga bestuderen, zie ik dat er nog veel meer rimpeltjes in aanmaak zijn. En laten nou die rimpels op je bovenlip extreem moeilijk te behandelen zijn. Ik vind namelijk dat als je de rimpels om je mond laat behandelen met fillers, dat het er meteen zo onnatuurlijk uitziet. Ik vroeg injectable-expert Rogier Meulenaar naar deze rokersrimpels en wat er in hemelsnaam tegen te doen is.

Wat zijn rokersrimpels?

Met rokersrimpels worden de rimpels rond de mond bedoeld die zich gedurende het ouder worden ontwikkelen. Deze rimpels worden rokersrimpels genoemd, omdat veel rokers bij het roken de lippen tuiten. Dit lippen tuiten is één van de redenen dat bij rokers deze rimpels sneller ontstaan.

Maar niet alleen mensen die roken hebben last van rokersrimpels. Ook als je niet rookt, krijg je deze kleine rimpeltjes. Hoe kan dat als je niet rookt, er toch rokersrimpels ontstaan?

Door het bewegen van de mond ontwikkelen zich in de loop der jaren steeds meer kleine rimpels. Vooral het tuiten van de lippen zorgt ervoor dat de periorale rimpels (zoals deze rimpels ook wel worden genoemd) verschijnen. Maar ook het volume van de lippen wordt met het verstrijken van de jaren steeds dunner. Je kunt huid vergelijken met een leeggelopen ballon, daar zitten ook allemaal rimpels in. Sowieso de algemene veroudering van de huid: ook de verschillende lagen van de huid worden als je ouder wordt steeds dunner. Dit dunner worden gaat eveneens gepaard met een verminderde elasticiteit van de huid.

Rimpels op je bovenlip-2

Rimpels bovenlip: rokersrimpels

Zoals gezegd gaat bij rokers onder invloed van de verhoogde beweging van de mondspieren (deze mondspieren worden ook wel de m. orbicularis oris genoemd) en doordat roken ook de huid laat verouderen dit proces sneller. Hierdoor kan het zijn dat rokers deze rimpels wel sneller krijgen.

Wat kun tegen rimpels op je bovenlip doen?

Je kunt rokersrimpels goed behandelen met een laser, een peeling, maar ook microdermabrasie is een goede behandeling voor deze kleine rimpels. Eigenlijk is het belangrijk bij dit soort rimpels om een behandeling te vinden die de huid prikkelt om meer bindweefsel te produceren. Door een toename van dit bindweefsel wordt de huid wat strakker. Deze strategie kan zeer effectief zijn bij het laten verminderen van de rimpels rond de mond. Je moet er echter wel rekening houden dat de huid gemiddeld 1-2 weken nodig heeft om te herstellen van de behandeling met een laser of peeling. 

De snelste en meest effectieve manier is om met hyaluronzuren deze rimpels te behandelen. Je kan dan een filler in de lipcontourlijn spuiten, waarmee je de lippen wat voller laat worden. Daarna behandel je dan de rimpels die overblijven rond de mond met directe injectie van hyaluronzuren. Veel mensen hebben geen behoefte eraan om de lippen wat voller te laten worden. Bij deze groep behandel ik dan elke rimpel afzonderlijk met een hyaluronzuur zoals Teosyal of Restylane. 

Nu snap ik waarom er op mijn bovenlip zoveel kleine rokersrimpels zitten, want ik ben een fan van eten, praten en kussen. Oeps.

Heb jij last van rokersrimpels?

Rimpels bovenlip: rokersrimpels 3.00/5 (60.00%) 1 stem(men)

25 Reacties

 1. Rokersrimpels heb ik gelukkig (nog) niet.
  Maar ik heb wel, hoe noem je dat, de rimpels op de zijkant van mijn mond. Ze noemen het “marionette-lines”.
  En ik ben bang dat daar alleen injectables helpt. Ik probeer toch trouw weg te smeren met crèmepjes, maar ja…
  Ik heb ook 1,5 week geleden dermaPen behandeling gedaan. Nog steeds is het rood rondom de rimpels. Zal ik nog schrijven het echte resultaat over paar weken.

  1. My favorite, de DermaPen! Heel benieuwd naar het resultaat bij jou. De diepte van mijn fronsrimpel is door de pen gehalveerd. Heb wel meerdere behandelingen gehad…

  2. Linchy, hoe is jouw behandeling met de dermapen uiteindelijk bevallen? Resultaat? Jouw huid lang rood gebleven? Schijnt effectief te zijn tegen rimpels en helpt huid meer collageen aan te maken.

 2. Gelukkig vallen mijn rokersrimpels mee tot nu toe, die langs de zijkant van mond zoals Linchy beschrijft yep, die zitten er hoor, komt door al het lachen dat ik doe :-) Ik doe 1x in de 8 weken een micro dermabrasie en daarmee hoop ik de boel onder controle te houden hahaha.

 3. Nou ik denk dat ik toch gewoon blijf tuiten die lippen, ziet er zo leuk uit. Vullen van de lippen, denk dat ik dat wel zou doen als ik wat ouder ben, heb mooie volle lippen dus dat is wel belangrijk. Wel gek idee dat we dat allemaal kunnen tegenwoordig. Mijn lach rimpels zijn wat dieper aan het worden over de laatste paar jaar, maar ach ik lach ook veel. Tja, als ik iets zou laten doen is het inderdaad rond de mond en de lippen. Wat interessant allemaal.

 4. Nog geen last van rokersrimpels en ik rook ook niet….
  Maar ik ben nieuwsgierig of je nog steeds rookt, Maaike?! Ik heb altijd begrepen dat roken niet bevorderlijk is voor het behoud van een jonge huid.

   1. Mooi zo! Ben zelf fel anti-rook en drugs, maar heb van dichtbij gezien hoe moeilijk het voor sommigen kan zijn om van die nare verslavingen af te komen…

 5. Ik las op internet ergens een tip van een schoonheiddeskundige, dat men geen fillers en botox hoeft te laten spuiten, maar gezichtgymmastiek kan veel doen voor minder zichtbaar van je rimpels, en zelfs verdwijnen van rimpels!
  Dus wat heel goed werkt is mondgymmastiek, sluit je lippen om je tanden, lach heel breed, terwijl je jou lippen om je tanden houd, en hierna maak je een O met je mond, dus zeg je OOOOOO.
  herhaal 30 x per dag, nou ik heb gemerkt bij een paar dagen dit te hebben gedaan, zijn de rimpels minder zichtbaar geworden boven mijn mond!

 6. PS!

  dus bij het maken van OOOO moeten de lippen om de tanden zitten , was ik vergeten bij te vermelden, ik doe dit al 3 dagen en merk echt resultaat!

  succes allemaal! ( op internet vind je genoeg gezichtgymastiek tips tegen rimepls waar dan ook, maar deze werkt goed vind ik zelf dus voor je bovenlip rimpeltjes

 7. Ik heb mijn rokersrimpels laten behandelen met fillers! Ik ben echt super blij met het resultaat, kan het iedereen aanraden.

  1. He Pip, Ik zit er ook aan te denken om mijn rokersrimpels te behandelen met fillers! Was het bij jou pijnlijk en weet jij ook hoe lang het blijft zitten?

   1. Nee ik vond het reuze meevallen. Je kan ook vragen om verdovende crème. Mijn behandeld arts dokter Broekhuijse gaf aan dat het ongeveer een jaar blijft zitten. Maar ik heb wel eerder een controle afspraak ingepland.

 8. Hallo allemaal, afgelopen donderdag heb ik mijn 2de botox behandeling gehad.ook een klein béétje in mijn bovenlip voor de rokerslijntjes. Ik zie al goed resultaat hoewel het nog maar 5 dagen geleden is.nu wil ik wel graag weten of iemand dit ook heeft k aten dien en toch een beetje kast heeft van weinig spieractiviteit in de bovenlip. Voelt alsof ik verdoofd ben bij de tandarts en vooral worden met een p kan ik niet goed uitspreken.trekt dit nog bij? ??,mag het wel hopen..hijihihi

  1. Hi Jessica,

   Ik heb er dus net een video over opgenomen met Stephan Marks. Dat botox in je bovenlip ook een oplossing is tegen rokerslijntjes… Over twee weken komt hij online. Het is volgens mij ook zo dat je binnen een aantal weken geen last meer hebt van de bijwerkingen, zoals weinig spieractiviteit. Maar ik spreek niet uit ervaring, alleen uit wat ik gehoord heb. Misschien heeft iemand die meeleest dit ook meegemaakt?

  2. Hi Jessica,

   Botox tegen rokerslijntjes is matig effectief indien je een normale spierfunctie wil behouden. Het wordt pas echt effectief als je de kringspier nog meer verslapt – met als nadeel dat spreken, drinken en eten minder makkelijk gaan.

   Het feit dat je al na 5 dagen een goed resultaat ziet – en de “p” niet goed kan uitspreken geeft aan dat er een (te) hoge dosering botox is gebruikt. Dat kan – helaas – nog verder toenemen, met een maximaal effect op dag 14. Daarna wordt het minder. In het slechtste geval heb je er 3 tot 4 maanden last van. Tot de botox geheel is uitgewerkt.

 9. Beste Stephan markt. .nou ik laat het nooit meer in mijn bovenlip spuiten. .Gelukkig kan..en hebben we er veel om kunnen lachen. .maar heb echt 6 weken de “paniek normaal uit kunnen spreken. .Gelukkig had ik geen Presentatie. .hihihihi.maar goed..wat nu..fillers? ?,of gymnastiek? ?,of allebei, maar in elk geval nooooit meer botox. Bedankt voor jullie reactie. .groetjes Jessica

  1. Beste Jessica,

   Onze voorkeursbehandeling is nog altijd een combinatie van fractionele laser met 1540 en 2940 nM. Hiervan heb je jaren plezier.

 10. Beste Stephan,

  Heb je normaal meerdere laserbehandelingen achter elkaar nodig? Of is 1 in de regel afdoende? En om de hoeveel jaar moet deze behandeling normaliter worden herhaald? Ik heb een mini ‘rookrimpel’ (34 jaar) maar echt een mega hekel aan, ik kan niet meer met tevredenheid naar mijzelf kijken, hoe fris ik er ook uitzie.

  Vriendelijke groet,
  Fré

 11. Beste Fre,

  Voor rokerslijntjes volstaat mogelijk 1 behandeling, omdat we in dat geval een gecombineerde behandeling uitvoeren met twee verschillende lasers, gelijk achter elkaar.

  Overigens kan dit behandeling lokaal worden uitgevoerd zodat niet gelijk het hele gelaat hoeft.

  Herhalen met een van de twee lasers: de 1540 nM, 1 keer per jaar. De combinatie 1 keer per 4-5 jaar. En natuurlijk niet roken, indien je dat al zou doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *